Wie ben ik?

Hallo,

Ik ben Sylvia Heijmans – van Reijn.

Kraamzorg Sylvia Zoetermeer

Vanaf mijn 8ste jaar wist ik al dat ik kraamverzorgende wilde worden!

Sinds 1990 ben ik gediplomeerd kraamverzorgster en heb ik lange tijd bij een groot bureau gewerkt, daarna voor een kleiner bureau en nu de kinderen ouder zijn heb ik in 2020 besloten om als zelfstandig kraamverzorgster verder te gaan. Ik ben zelf moeder van een zoon en dochter en woon in Zoetermeer.

Wat kun je van mij verwachten?

De kraamweek is een bijzondere, intieme periode in jullie leven. Iedere kersverse moeder beleeft het op haar eigen manier. Ik kijk en luister goed naar de behoeftes en naar jullie persoonlijke wensen en pas de zorg daarop aan, zodat jullie met een goed en warm gevoel terug kunnen kijken op een fijne kraamtijd.

 • Assistentie bij de bevalling
 • Verzorging van moeder en kind (rust, regelmaat en reinheid)
 • Professionele begeleiding bij de borstvoeding en/of flesvoeding
 • Zorg voor de partner en eventuele andere kinderen
 • Geven van voorlichting, informatie en handige tips
 • Zorg voor de visite
 • Hygiëne waarborgen

Kort gezegd, ik zorg ervoor dat jullie een mooie kraamtijd hebben en dat jullie daarna met vertrouwen voor jullie kindje kunnen zorgen.

Wat is het voordeel van een zelfstandig werkende kraamverzorgster?

 • Een gezicht voor de gehele kraamtijd, je weet wie er gaat komen, ik doe ook de intake
 • Vanaf de aanmelding tot na de kraamweek ben ik 24/7 bereikbaar via WhatsApp voor eventuele vragen
 • In geval van onvoorziene gebeurtenissen zorg ik voor vervanging door een andere zelfstandige kraamverzorgende.
 • Ik neem mijn eigen weegschaal mee, deze hoeven jullie dus niet aan te schaffen

Diploma’s

Ik ben in het bezit van het diploma MDGO-VZ kraamverzorgster en volg elk jaar de vereiste cursussen om aan de kwaliteitseisen van het KCKZ te voldoen (het kwaliteitsregister voor Kraamverzorgenden waarbij ik aangesloten ben. https://www.kckz.nl/)  

Ik ben gecertificeerd bij Kiwa: het KIWA keurmerk is een kwaliteitsregistratie bestemd voor zzp’ers in de zorg. Via het keurmerk kan de zzp’er bewijzen toevoegen aan het digitale dossier, zodat zij kunnen aantonen dat zij aan deze specifieke eisen voldoen.

Zorggarantie

Als ZZP’er in de kraamzorg werk ik samen met bemiddelingsbureaus. Dit zijn kraamzorgorganisaties die HKZ gecertificeerd zijn. Ik werk samen met Kraamzorg 1 op 1  (http://kraamzorg1op1.nl) en Care4u kraamzorg.(https://care4u-kraamzorg.nl/) Mocht ik door overmacht toch niet kunnen, dan neemt één van mijn collega’s de zorg over. (zie  http://kraamzorgondernemers.nl/ ) . 

Vergoeding

Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Daarnaast betalen jullie een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage van € 5,10 per uur (2024).

Als jullie aanvullend of extra aanvullend verzekerd zijn, is de kans groot dat jullie deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van jullie zorgverzekeraar.

Ik werk, net zoals alle andere kraamzorg instellingen, met het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Dit verplichte protocol bepaalt op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt, meestal is dit 49 uur en bij flesvoeding maximaal 45 uur. Wanneer er een medische indicatie is voor meer zorg zal ik in overleg met de verloskundige de mogelijkheden bekijken voor meer uren en/of dagen.